×
Jak nepřijít o peníze, když prodáváte či kupujete nemovitost? Poradíme vám!
Jak nepřijít o peníze, když prodáváte či kupujete nemovitost? Poradíme vám!

Prodáváte svůj byt či dům bez realitní kanceláře a bojíte se, že nedostanete za prodej zaplaceno? Nebo jste naopak kupující a nechcete riskovat předání peněz před zápisem vlastnického práva do katastru nemovitostí?  Využijte možnost úschovy peněz. Kdo tuto službu nabízí a podle čeho si vybírat se dozvíte po přečtení článku.

 
Nejistoty a obav vás zbaví notářská úschova

Kupní cena se po podpisu smlouvy složí u notáře a prodávající si je může vyzvednout ve chvíli, kdy je nemovitost úspěšně přepsaná na katastru nemovitostí na kupujícího.  Za tuto službu zaplatíte procentuální částkou podle výše kupní ceny.

 
Peníze jsou v bezpečí a pod dohledem Notářské komory

Peníze v úschově jsou uloženy na samostatném účtu notáře. Notářská úschova je zcela oddělena od majetku notáře. Za notářské úkony ručí stát. Každý pohyb na účtu je vedený v centrální evidenci vedené Notářskou komorou ČR. V případě úmrtí nebo odvolání notáře převezme úschovu jiný notář.  

 
Dostupnější advokátní úschova

Podobnou službu nabízejí také advokáti. Advokátů je více, takže je služba dostupnější. Příjemné může být i to, že nemají přesně stanové částky za úschovu peněz, takže se může stát, že zaplatíte méně než u notáře. Záleží pouze na domluvě.

 
U advokátů a notářů nehrozí exekuce vašich peněz

Advokáti i notáři jsou pro své případné chyby vždy pojištěni.  O své peníze se nemusíte bát ani tehdy, když dojde k jejich insolvenci či zániku.  Peníze v úschově nepodléhají exekuci a nejsou součástí majetkové podstaty v případě zjištění úpadku.

 
Minimální riziko zpronevěry u bankovní úschovy

Minimální riziko zpronevěry a pojištění proti krachu vypovídají ve prospěch bankovních úschov. Proti jsou velké poplatky za tuto službu.  Téměř vždy tento typ úschovy využijte, když kupujete nemovitost, která je zatížená dosud nesplacenou hypotékou.  Peníze se posílají přes vázaný účet banky, která poskytuje hypotéku kupujícímu.

 
Úschova peněz u realitních kanceláří

Samostatným tématem jsou úschovy u realitních kanceláří. Pokud prodáváte či kupujete nemovitost přes realitní kancelář, můžete využít i úschovu peněz u realitky. Na rozdíl od placených notářských úschov, nabízejí některé realitní kanceláře tuto službu zdarma. Otázka ale zní, co je služba zdarma. Renomovaná realitní kancelář je schopna zajistit např. advokátní úschovu v rámci své provize. Takže při tomto rozhodování je zapotřebí být opravdu obezřetný a raději si vybírat kancelář, která Vám v rámci svých služeb nabídne lepší alternativu.  Většina finančních a právních odborníků od této úschovy odrazuje, včetně mě, nicméně pokud víte, že chcete svoje peníze svěřit realitní kanceláři, která má dlouholeté a stabilní postavení na realitním trhu, neměli byste se teoreticky čeho obávat. Mé doporučení v tomto směru zní, nikdy nesvěřovat úschovu do rukou realitní kanceláře. 

 
Ověřujte si informace z více druhů

Ať už si vyberete advokátní, notářskou, bankovní či realitní úschovu, poptejte se ve svém okolí na reference.

Zjišťujte, jakou mají schovatelé pověst a jak byli spokojeni klienti před vámi. 

U notářů a advokátů je dobré ověřit jejich zápis do příslušné profesní komory. U notářů je to Notářská komora, u advokátů Česká advokátní komora.

Zavolejte si do realitních kanceláří ve vašem okolí a zjistěte, u koho úschovy dlouhodobě využívají a jaké jsou jejich zkušenosti.

Než své peníze někomu svěříte, ověřte si z více zdrojů důvěryhodnost. Pak málokdy šlápnete vedle.

 

Autor: Jiří Šimek

 

  • Sdílet:
DALŠÍ ČLÁNKY MAKLÉŘE
Daně při prodeji bytu
Daně při prodeji bytu

S prodejem nemovitosti jsou kromě jiného spojeny také daňové povinnosti. Zde je souhrnný přehled všech daní, které je třeba při prodeji nemovi

Číst více
Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí
Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí

Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí   * aktualizováno 18.9.2020   Prohlášení paní ministryně Schillerové, že se bude rušit daň z

Číst více
Zrušení předkupního práva k 1.7.2020
Zrušení předkupního práva k 1.7.2020

Po celou řadu let historicky předkupní právo neodmyslitelně patřilo do našeho právního řádu. S příchodem Nového občanského zákoníku (dále jen

Číst více
Top