×
Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí
Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí

Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí

 

* aktualizováno 18.9.2020

 

Prohlášení paní ministryně Schillerové, že se bude rušit daň z nabytí nemovitých věcí, otřáslo realitním trhem a celý ho na dobu skoro dvou měsíců paralyzovalo. Kupující začali spekulovat a vyčkávat, zda daň bude zrušena nebo ne a za jakých podmínek.

Příslibů, že se tato daň zruší, v minulosti bylo už tolik, že k tomuto většina odborné veřejnosti byla spíše skeptická. 

 

Jaký je aktuální stav

Přes to, že některá média ve svých článcích už od března zveřejňují informaci o tom, že je daň již zrušena, stále tomu tak až doposud nebylo. V červenci sice zákon o zrušení daně z nabytí nemovitých věcí poslanci schválili, ale senát ho vrátil zpět k přepracování. No téměř po půl roce jsme se dočkali dobrého konce.

V úterý 15.9.2020 poslanecká sněmovna schválila zrušení této daně a byly přijaty i navrhované senátní úpravy. V pátek 18.9. zákon podepsal i prezident. Teď už zbývá jen zákon vyhlásit ve Sbírce zákonů.

 

Co se mění

Zákon prošel pozměňovacími návrhy a ve finálním znění se mění několik věcí:

1. Bude plošně zrušena daň z nabytí nemovitých věcí se zpětnou účinností, kdy od této budou osvobozeni zpětně všichni ti, jejichž vklad vlastnictví byl v katastru nemovitostí proveden 1.12.2019 a později.

2. Bylo to těsné, ale nakonec v rámci pozměňovacích návrhů bylo schváleno, že bude zachována možnost odečítat úroky z úvěrů na bydlení od základu daně z příjmů fyzických osob. Ovšem u nemovitostí koupených 1.1.2021 a později do maximální výše 150.000 Kč za rok. Možnost odpočtu úroků z úvěrů do výše 300.000 Kč ročně zůstává zachována pouze pro úvěry uzavřené nejpozději do konce letošního roku, případně při jejich refinancování.

3. Pro nemovitosti nabyté 1.1.2021 a později se prodlužuje časový test pro zdanění zisku při prodeji nemovitosti z pěti na deset let. Výjimka osvobození pro případ, kdy prodávající v nemovitosti žijí alespoň dva roky před prodejem a koupí si jinou nemovitost pro vlastní bytovou potřebu, zůstane zachována.

4. Těm, kdo nabyli nemovitost v prosinci 2019 a později a daň z nabytí nemovitých věcí již uhradili, bude daň vrácena v plné výši.

 

Přechodné řešení – odložení splatnosti daně

V rámci tzv. Liberačního balíčku III a s ohledem na běžící proces schvalování zákona o zrušení daně  Finanční správa ČR prodlužila lhůtu pro podání daňového přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí a platbu daně do 31.12.2020.

Toto se vztahuje na ty, co nemovitost koupili, resp. jejichž vklad vlastnických práv do katastru nemovitostí byl proveden v prosinci 2019 a později. Pokud jste tedy daň zatím neuhradili, tak už jí neplaťte. V případě, že jste daň již uhradili zažádejte si na příslušném finančním úřadě o vrácení peněz.

 

 

 

Výše uvedené údaje mají pouze informativní charakter, při řešení konkrétního případu doporučujeme konzultaci s odborníkem na danou problematiku.

  • Sdílet:
DALŠÍ ČLÁNKY MAKLÉŘE
Daně při prodeji bytu
Daně při prodeji bytu

S prodejem nemovitosti jsou kromě jiného spojeny také daňové povinnosti. Zde je souhrnný přehled všech daní, které je třeba při prodeji nemovi

Číst více
Zrušení předkupního práva k 1.7.2020
Zrušení předkupního práva k 1.7.2020

Po celou řadu let historicky předkupní právo neodmyslitelně patřilo do našeho právního řádu. S příchodem Nového občanského zákoníku (dále jen

Číst více
Jaké změny přinese nový realitní zákon?
Jaké změny přinese nový realitní zákon?

Jaké změny přinese nový realitní zákon? Dlouho očekávaný Zákon o realitním zprostředkování (dále jen „ZRZ“) byl konečně schválen a 8. ledna

Číst více
Top