×
Víte, jak správně větrat? Zde máte několik rad, jak na to!
Víte, jak správně větrat? Zde máte několik rad, jak na to!

Jak správně větrat?

Únava, bolesti hlavy, pocit nevyspání, nesoustředěnost. Tyto příznaky nemusí být způsobeny žádnou nemocí, ale pouhým nedostatkem čerstvého vzduchu v místnosti, kde právě pobýváte. Na to, abyste se cítili lépe, existuje velmi prosté řešení – stačí se zaměřit na to, abyste dostatečně efektivně větrali.

 

Větrání prospívá lidem i budovám

Správné vyvětrání má vliv nejen na vaši čilost a pracovní výkon, ale zároveň je velmi důležité i pro místnost jako takovou. Díky vhodnému větrání zamezíte hromadění vlhkosti, které může vést až k nepříjemným problémům ve formě plísně na zdech, což se týká zejména kuchyní a koupelen. V ložnicích se vhodným větráním naopak můžete vyhnout příliš suchému vzduchu, který je nepříjemný pro vaše dýchací cesty. Jak na to?

 

Větrání dle ročních období

Větrání místností je třeba přizpůsobit nejen činnosti, která se v nich vykonává, ale zejména ročnímu období. Obecně lze říci, že vyvětrat všechny místnosti byste měli každý den hned ráno, kdy je i v letních měsících ještě chladný vzduch. Stačí vyvětrat krátce, ale intenzivně.

Pravidlo o krátkém, ale častějším větrání nezapomínejte dodržovat zejména v zimě. V těchto měsících totiž lidé myslí zejména na dostatečné vytápění a eliminaci tepelných ztrát a z těchto důvodů jim větrání často přijde jako zbytečná ztráta tepla.

 

Když ale otevřete okna dokořán, postačí pro kvalitní výměnu vzduchu i pouhých 5 minut. Na jaře a na podzim je pak doporučená doba větrání kolem 20 minut. Někdo v tuto dobu volí spíš dlouhodobě otevřenou ventilaci, ale pro zamezení tepelných ztát je lepší se tomu vyhnout.

Jak již bylo zmíněno, v horkých letních měsících pak větrejte zejména ráno, pak zatáhněte žaluzie a na další pořádné vyvětrání si počkejte až k večeru, kdy teploty klesnou na přijatelnou hodnotu.

 

Autor článku: Jiří Šimek

 

 

  • Sdílet:
DALŠÍ ČLÁNKY MAKLÉŘE
Daně při prodeji bytu
Daně při prodeji bytu

S prodejem nemovitosti jsou kromě jiného spojeny také daňové povinnosti. Zde je souhrnný přehled všech daní, které je třeba při prodeji nemovi

Číst více
Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí
Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí

Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí   * aktualizováno 18.9.2020   Prohlášení paní ministryně Schillerové, že se bude rušit daň z

Číst více
Zrušení předkupního práva k 1.7.2020
Zrušení předkupního práva k 1.7.2020

Po celou řadu let historicky předkupní právo neodmyslitelně patřilo do našeho právního řádu. S příchodem Nového občanského zákoníku (dále jen

Číst více
Top