×
Provizi si k tomu přičtěte, já nic platit nebudu!
 Provizi si k tomu přičtěte, já nic platit nebudu!

Tuto větu jsem slýchávala velmi často, když jsem v realitách začínala a volala na tzv. studené kontakty (soukromá inzerce přímých majitelů). Vlastně se s ní sem tam potkám ještě i dnes. Přes to, že mám většinu klientů z doporučení.

Proč prodávající nechtějí platit za služby, které si objednají? Znáte nějaký jiný obor podnikání, kde to tak je? Já ne. Je pravda, že za tento stav mohou částečně i sami realitní makléři. Většinou ti méně úspěšní, kteří pod vidinou zisku prodávajícímu naslibují „hory a doly“ a tvrdí, že si provizi přičtou k jejich prodejní ceně a že ji zaplatí kupující. Nezkušený prodávající zajásá a mne si ruce, že ušetřil.

Ve skutečnosti je toto řešení spíše v neprospěch prodávajícího. Nabídka servisu služeb zdarma je jistě velmi lákavá. Ovšem v konečném důsledku to často bývá ta nejdražší možná varianta. Proč? Důvody jsou dva.

Pro kupujícího není až tak podstatné, kolik z konečné ceny nemovitosti je provize realitní kanceláře a kolik je cena prodávajícího. Bere v potaz celkovou cenu, za jakou byt nebo dům může koupit. V případě, kdy je uvedena cena nemovitosti + provize, kupující začne přemýšlet nad tím, proč by měl platit provizi realitnímu makléři, jehož služby si neobjednal. Většinou pak požaduje slevu minimálně ve výši provize – formou: Koupím to za uvedenou cenu v inzerci, ale včetně provize RK, apod.

Tím druhým důvodem je sám makléř, který nabízí prodávajícímu své služby zdarma. Zkuste se zamyslet nad tím, pro koho pracuje takový makléř a čí zájmy hájí? Prodávajícího, kupujícího nebo jen své vlastní? Proč by měl hájit zájmy prodávajícího, tedy co nejvyšší prodejní cenu, když má být placen kupujícím, který bude požadovat naopak cenu co nejnižší? Přihlédneme-li také k tomu, že běžně stejnou nemovitost nabízí tímto způsobem více makléřů současně, výsledek je zřejmý. Majitel s konečnou prodejní cenou pravděpodobně příliš spokojen nebude. Každý z těchto makléřů se totiž bude snažit prodat za jakýchkoliv podmínek, jen aby získal svou provizi. Bez ohledu na to, kdo jí nakonec zaplatí a za jakou cenu se nemovitost prodá.

Zvažte, zda je realitní makléř nabízející služby zdarma, tím nejlepším řešením. Člověk, který si neumí říct o odměnu za svou práci, nejspíš nebude příliš dobrý obchodník.

Mé doporučení: Vždy trvejte na tom, aby v inzerci byla uvedena konečná cena včetně provize realitního makléře a případných dalších poplatků. Obchod s nemovitostmi je specifický a nefungují zde praktiky, které se osvědčují v jiných oborech (např. při prodeji automobilů). I proto je velmi důležitý pečlivý výběr zkušeného realitního makléře, kterému svěříte prodej svého nejcennějšího majetku (viz článek Jak vybrat realitní kancelář).

Autor článku: Lucie Tůmová

 

  • Sdílet:
DALŠÍ ČLÁNKY MAKLÉŘE
Daně při prodeji bytu
Daně při prodeji bytu

S prodejem nemovitosti jsou kromě jiného spojeny také daňové povinnosti. Zde je souhrnný přehled všech daní, které je třeba při prodeji nemovi

Číst více
Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí
Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí

Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí   * aktualizováno 18.9.2020   Prohlášení paní ministryně Schillerové, že se bude rušit daň z

Číst více
Zrušení předkupního práva k 1.7.2020
Zrušení předkupního práva k 1.7.2020

Po celou řadu let historicky předkupní právo neodmyslitelně patřilo do našeho právního řádu. S příchodem Nového občanského zákoníku (dále jen

Číst více
Top